Behandelingen » Puppie adviezen

Hier onder volgt een lijst van algemene adviezen die ik ook altijd geef tijdens een puppieconsult.

1. VOEDING
Honden zijn omnivoren, dus alleseters, net als mensen. Hierop is hun maagdarmstelsel aangepast.
Er zijn veel merken hondenvoeding op de markt, in alle prijsklassen. Over het algemeen zijn brokken beter te geven, met name om de tanden schoon te houden. Het blijft ook lang goed.
De keuze van het voedsel is ook afhankelijk van de leeftijd van uw hond. Een pup heeft een andere voedingsbehoefte dan een volwassen hond en een oude hond heeft een aangepast dieet nodig.
Een pup eet het beste een puppievoer. Gemiddeld tot de leeftijd van 12 maanden kan dit doorgegeven worden. Met name de grote rassen moet u een voer kiezen die speciaal voor grote rassen zijn en voor puppy's. Dit voer moet u dan zeker tot 1,5 jaar geven.
Rond die tijd kan er over gegaan worden op volwassen voeding. Dit alles afhankelijk van de groeisnelheid e.d. Als een pup te snel groeit kan er geadviseerd worden om terug te gaan in de hoeveelheid. In een kompleet puppievoer zit alles wat de hond nodig heeft, dus toevoegingen (zoals extra kalk ) zijn niet nodig en vaak zelfs schadelijk voor zijn gezondheid. U kunt brokken of blikvoer geven, maar voor zijn gebit is het beter als u vooral brokken geeft.
De hoeveelheid voer per dag kan het beste verdeeld worden over minimaal 3 maaltijden op een dag. Bij grotere rassen is het van belang ( om maagdraaiingen te voorkomen) om de rest van zijn leven ook minimaal 2 keer per dag voer te geven.

2. GEBITSVERZORGING
Het is verstandig om een pup van begin af aan te leren dat zijn gebit af en toe bekeken wordt en zelfs verzorgd. Je kunt proberen om de pup eraan te wennen dat zijn tanden gepoetst worden met een tandenborstel ( kan zonder tandpasta, maar er zijn ook speciale hondentandenpasta's) Gebruik nooit tandpasta voor mensen ,dit kan maagzweren veroorzaken!
of je kunt met een vinger langs de tanden wrijven. Als hij dat niet toelaat kun je volstaan met het masseren van de wangen over de tanden.
Veel honden krijgen op latere leeftijd namelijk veel last van tandplak en tandsteen en dat zorgt weer voor tandvleesontstekingen, waardoor de tanden los gaan zitten.
Af en toe een kauwstaaf of een kauwbot zorgt er ook voor dat de tanden enigszins gepoetst worden.


3. VACCINATIE
Puppie's hebben in het begin meerdere spuiten nodig om een juiste start immuniteit op te bouwen. Gangbaar is om op 6 weken de puppiespuit te geven: parvo en hondeziekte en op 9 weken de parvo/weil en evt. de kennelhoest enting. Op 12 weken nog eens de cocktail: hondenziekte, infectieuze leverziekte, parvo, para-influenza en leptospirose en eventueel hondsdolheid.


4. ONTWORMEN
Het is erg belangrijk om uw hond regelmatig te ontwormen.
Bij pups wordt algemeen elke 2 maanden ontwormd tot een leeftijd van ongeveer 8 maanden. Daarna moet de hond levenslang 4 x per jaar ontwormd worden tegen lintwormen en spoelwormen. Bij een erge besmetting kunnen o.a. diarree, braken, afvallen, extreme eetlust en een slechte doffe vacht voorkomen.Indien uw hond vaak poep eet of jaagt op muizen en dergelijke, raden wij aan zelfs elke maand te ontwormen. U kunt immers ook besmet raken!


5. TEKEN EN VLOOIENPREVENTIE
Het is belangrijk om zo snel mogelijk en als het mag qua leeftijd en gewicht te beginnen met de preventie van vlooien en teken. Dit kan met pipetten en voor de teken is er een erg goed werkende halsband(zowel voor kat als hond). Voor de hond bestaat er ook een tablet die 3 maanden werkt tegen teken en vlooien. Deze is enkel bij de dierenarts verkrijgbaar. Afhankelijk van de wensen van de eigenaar en het wandelgedrag en gebied kunnen wij u hierin advies geven. Behandel altijd alle dieren in huis, hond en kat!(opletten bij katten:gebruik wel een product dat bestemd is voor de kat)

6. BELANG CHIPPEN
Tegenwoordig kan men op een eenvoudige manier een dier identificeren, door het dier een chip onder de huid te geven. Dit is zo gebeurd en over het algemeen amper opgemerkt door het dier.
Stel uw dier loopt weg en wordt door derden gevonden, dan kan men bij de dierenambulance, het asiel, het politiebureau en de dierenarts het dier laten controleren op een chip. Zij gaan met een scanner langs het dier en deze piept als er een chip inzit. Men ziet dan op het scherm een code en die code kan men nagaan in het registratiesysteem. Hier ziet men dan de gegevens van de eigenaar en kan het baasje gebeld worden!
Maar ook voor het buitenland is het verplicht om een chip te plaatsen in de hond. Anders mag u niet de grens over met het dier! Laat u altijd informeren bij reizen naar het buitenland voor de vereisten om de grens over te mogen ( hondsdolheid enting) Dit kan namelijk verschillen van land tot land.
Per 1 april 2013 is het verplicht om elke hond geboren na die datum te chippen en te registreren. Elke hond uit het buitenland die er bijkomt vanaf die datum moet ook gechipt zijn. Kijk voor meer informatie op www.chipjedier.nl

7. STERILISATIE OF CASTREREN
Als u uw hond wil laten steriliseren of castreren dan mag dit vanaf 6 maanden leeftijd.
Bij teven adviseren wij wel dit te doen daar aangetoond is dat veel teven op middelbare leeftijd melkklierkanker, suikerziekte en baarmoederontsteking kunnen ontwikkelen.
Door dit voor de leeftijd van 1,5-2 jaar te doen is in ieder geval de kans op die tumoren 1000x verkleind.

8. BEWEGINGDADVIES:

Kijkt u op onze "Bewegingsrichtlijn jonge honden-puppie's"voor meer informatie.

Laatste nieuws

Vraag een second opinion aan!

Second opinion nodig op papier? Of uitleg over onderzoeken en wat er nu eigenlijk gezegd is zonder het doktersjargon? Stuur me een e-mail met alle verslagen/patiëntenkaarten van je geliefde huisdier.

Start van Dierbare Diensten!

Nieuws: ik ben gestart met een aanvullende onderneming:Dierbare Diensten!

Dierbare Diensten verzorgt:

Hulp aan huis bij de verzorging van je dieren!

Hulp bij het koken, ter ondersteuning of gewoon voor de gezelligheid.

Hulp bij een feestje!

ZZP opdrachten voor bedrijven

E-mail consultatie

Indien u buiten of tijdens de openingsuren bezorgd bent over uw huisdier en het betreft geen spoed of levensbedreigende situatie dan kunt u een e-mailconsultatie aanvragen. Zo krijgt u op afstand advies!

EHBO-handleiding

Nieuw is deze EHBO-handleiding voor de hond en kat. Indien gewenst kunt u hem uitprinten om te bewaren bij uw EHBO-doos.

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag
11:00u tot 12:30u 15:00u tot 17:30u

Behandeling enkel op afspraak.

Contact

Paddeweg 18
5941 NB  Velden

077-472 07 02
info [at] dierenkliniekdierbaar.nl