Behandelingen » Tanden: professionele reiniging

Tandplak bij de hond en kat

 

Tandplak is een veel voorkomende aandoening. Tandplak is een vrij zachte laag die bestaat uit een combinatie van levende en dode bacteriën, calcium en fosfor uit het speeksel, voedselresten en water. De ruimte tussen de tand en het tandvlees is een ideale ruimte voor het verblijf en de groei van bacteriën.

Tandplakvorming ontstaat daarom bij voorkeur langs het tandvlees, maar kan ook ontstaan op plaatsen waar de eigen natuurlijke reiniging minder is. De vorm en aanleg van de gebitselementen speelt hierbij een belangrijke rol. Ook is er een individuele aanleg voor de vorming van tandplak: het ene dier heeft er sneller last van dan het andere en ook de ernst van de gevolgen kan per dier verschillen.

Afweer...

Door de ophoping van bacteriën ontstaat een ontsteking in het tandvlees (gingivitis). Tot dit moment is het proces nog reversibel: als het gebit professioneel gereinigd wordt, en daarmee de ontsteking wordt weggenomen, dan kan het tandvlees zich nog geheel herstellen.

Te laat ontdekt...

Als een tandvleesontsteking te laat ontdekt wordt kan deze zich gemakkelijk tot de diepere delen uitbreiden. We spreken dan van een parodontitis. Dit kan leiden tot weefsel- en botafbraak en het terugtrekken van het tandvlees waardoor de wortels bloot komen te liggen. Uiteindelijk verliezen de tanden en kiezen hun stevigheid in de kaak en kunnen ze uitvallen. Een parodontitis is irreversibel, dat betekent niet meer terug te draaien. Het is dus erg belangrijk om dit te voorkomen.

Erge gevolgen van tandplak en tandsteen zijn ontstekingen, parodontitis en zelfs tandverlies. Niet alleen kan uw hond of kat de tanden en kiezen verliezen. Een 2e gevolg die minder bekend is bij eigenaren is dat bacteriën uit de mondholte elders in het lichaam ontstekingen kunnen geven. Met name ontstekingen van de hartkleppen, nieren en lever zijn berucht. Uiteraard zijn dit zeer vervelende aandoeningen voor uw huisdier die beter voorkomen kunnen worden.

Indien het nodig is maken we het gebit van uw hond onder verdoving schoon.

Gebitsbehandeling

Tandsteen ontstaat wanneer er onder invloed van speeksel verkalkingen optreden in tandplak. Overal waar tandplak aanwezig is, kan tandsteen ontstaan, maar tandsteen ontstaat vooral op die plaatsen waar speekselklieren uitmonden in de bek. (dwz. bij de grote kiezen en aan de achterkant van de ondersnijtanden).

Tandsteen op zich is niet schadelijk maar door het ruwe oppervlak is het een ideale plaats voor bacteriën waardoor er een verhoogde kans op gingivitis en parodontitis ontstaat.

Eenmaal gevormd tandsteen is niet met chemische middelen weer op te lossen: deze zouden namelijk ook de tanden oplossen! Mechanische reiniging onder verdoving is dan ook de aangewezen therapie bij tandsteen. We noemen dit een professionele gebitsreiniging.

We gebruiken eerst een lichte verdoving dat het dier gaat slapen. Als de hond of kat slaapt dan sluiten we het dier aan op de gasanesthesie. Door een tube in de luchtpijp te schuiven kan er zuurstof en isofluraan worden ingeademd en is het dier zo veilig mogelijk onder verdoving. Ook zorgt de tube dat de luchtpijp dicht is om de tube heen zodat er geen koelwater naar de longen kan lekken.

Met behulp van een speciale tang halen we eerst de ergste brokken tandsteen weg. Daarna maken we het gebit verder schoon met behulp van een ultrasoon tandenreinigingsapparaat. Door hoog frequente trillingen trilt het de tanden schoon, het koelwater spoelt gelijk de tand schoon en koelt het tril apparaat. Nadat de tanden schoon zijn polijsten we ze.
We polijsten de tanden om ze extra glad te maken.

Indien noodzakelijk worden slechte tanden getrokken, dit kan best moeilijk zijn. Sommige tanden zijn enorm slecht en moeten eruit,  maar zitten soms muurvast door verankering aan het tandbot! Wij gebruiken hiervoor een speciale dentale unit, eigenlijk net zo een als bij de tandarts: een nieuwe investering in 2016 leverde deze super-de-luxe dentale unit op!

Als uw huisdier weer goed wakker is dan kan het die middag weer naar huis. Als er kiezen getrokken zijn of er was een erg vies gebit met parodontitis dan krijgt uw dier antibioticum en pijnstller mee naar huis.

U krijgt daarna wel het dringende of dwingende advies mee om te voorkomen dat de tandplak en tandsteen terugkomt.

Preventie...

Preventie van tandplakvorming is dus uitermate belangrijk. U krijgt daarna wel het dringende of beter dwingende advies mee om te voorkomen dat de tandplak en tandsteen terugkomt.

Net als bij de mens is voorkomen van gebitsproblemen beter dan genezen!

De belangrijkste pijler bij preventie berust op het voorkomen of vertragen van de vorming van tandplak en tandsteen. De dierenarts speelt hier een rol bij, maar de dagelijkse verzorging van het gebit door de eigenaar is veel belangrijker.

80% van de honden ouder dan 3 jaar en 70% van de katten heeft gebitsproblemen. Vaak is een eigenaar zich wel bewust van het feit dat gebitsproblemen veel voorkomen, maar ze nemen nog te weinig actie om deze problemen te voorkomen.

Indien u geen preventieve maatregelen neemt ontstaat er tandplak en tandsteen bij uw hond of kat.

96 % van de dierenartsen adviseert tanden poetsen: maar een paar procent van de eigenaren poetst ook daadwerkelijk het gebit van hun huisdier!

Met een paar simpele handelingen is tandbederf te voorkomen!

U kunt de tanden en kiezen reinigen door middel van voer, door mechanische reiniging. Het mechanisch reinigen houdt in: tanden poetsen of speciale tandheelkundige speeltjes. Het beste is een combinatie van voer en tandenpoetsen bij uw huisdier uit te voeren. Door dit met regelmaat uit te voeren verzekert u uw huisdier van een gezond gebit.

Wat kunt u voor een gezond gebit van uw huisdier doen?

• Geef uw hond of kat brokken als hoofdvoeding!
• Tanden poetsen. Mechanische reiniging door middel van tandenpoetsen is het beste! Maak er een routinehandeling van door elke dag te poetsen. Met een gaasje gaat dit vaak heel gemakkelijk. Gebruik altijd speciale tandpasta voor dieren,niet van de mensen!!!
• Kauwstrips van Orozyme® of Chew it® (voor honden)
• Tandheelkundige speeltjes. Speciale speeltjes die helpen het gebit te reinigen, zoals de Sparkle BoneNu verkrijgbaar in de kliniek!
• een algenpoeder tegen tandsteen door het eten: indien tanden poetsen niet gaat kunt u Orozyme Bucco-Fresh geven, dit verandert de samenstelling van het speeksel en gaat tandsteenvorming tegen.

Wij adviseren een combinatie van bovenstaande methodes!

Laatste nieuws

Vraag een second opinion aan!

Second opinion nodig op papier? Of uitleg over onderzoeken en wat er nu eigenlijk gezegd is zonder het doktersjargon? Stuur me een e-mail met alle verslagen/patiëntenkaarten van je geliefde huisdier.

Start van Dierbare Diensten!

Nieuws: ik ben gestart met een aanvullende onderneming:Dierbare Diensten!

Dierbare Diensten verzorgt:

Hulp aan huis bij de verzorging van je dieren!

Hulp bij het koken, ter ondersteuning of gewoon voor de gezelligheid.

Hulp bij een feestje!

ZZP opdrachten voor bedrijven

E-mail consultatie

Indien u buiten of tijdens de openingsuren bezorgd bent over uw huisdier en het betreft geen spoed of levensbedreigende situatie dan kunt u een e-mailconsultatie aanvragen. Zo krijgt u op afstand advies!

EHBO-handleiding

Nieuw is deze EHBO-handleiding voor de hond en kat. Indien gewenst kunt u hem uitprinten om te bewaren bij uw EHBO-doos.

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag
11:00u tot 12:30u 15:00u tot 17:30u

Behandeling enkel op afspraak.

Contact

Paddeweg 18
5941 NB  Velden

077-472 07 02
info [at] dierenkliniekdierbaar.nl