Behandelingen » Vlooien bij uw hond of kat

Geef vlooien geen kans!

Vlooien. Alleen van het woord krijgt u misschien al jeuk. Kunt u zich voorstellen hoe uw kat zich moet voelen als hij daadwerkelijk vlooien heeft? Voor de gezondheid van uw dier, maar ook voor uw eigen gezondheid, is het belangrijk om snel van vlooien af te zijn. Want naast dat vlooien vervelend zijn voor uw huisdier, kunnen zij ook lintwormen overbrengen en kan uw huisdier allergisch zijn voor vlooienbeten.

Meesterlijke voortplanters
Vervelend en irritant zijn ze, die kleine bloedzuigers. Vlooien gedijen in het voorjaar, de zomer en de herfst zowel buitenshuis als binnenshuis. En omdat huizen bij koud weer verwarmd worden kunnen ze het hele jaar door in huis overleven. Als vlooien het naar hun zin hebben zijn het meesterlijke voortplanters. Dit betekent vlooieneitjes, -larven en -poppen in uw huis. Door warmte, vochtigheid en beweging in de directe omgeving, kunnen vlooieneitjes zich snel ontwikkelen tot volwassen vlooien.

Vlooieneitjes liggen overal
U denkt misschien dat uw huisdier geen vlooienprobleem heeft, omdat u er maar een paar ziet. Maar wist u dat de vlooien die op de huid van uw huisdier zitten slechts 5% van het vlooienprobleem uitmaken? Eitjes, larven en poppen in de omgeving van uw huisdier nemen de overige 95% voor hun rekening. Er zijn maar een paar vlooien nodig om uw hele huis te besmetten. Vrouwelijke vlooien leggen eitjes, vaak wel 50 per dag. Zo worden een paar vlooien er snel veel meer!

Hoe zie ik of mijn huisdier vlooien heeft?
Om na te gaan of uw huisdier vlooien heeft, kunt u het beste een vlooienkam gebruiken. Als u zwarte korreltjes aantreft, is dit waarschijnlijk vlooienpoep. Wanneer u een korreltje op een nat, wit papier legt en na enige tijd het papier rond dit korreltje rood-bruin kleurt, weet u zeker dat u met vlooien te maken heeft.

Voorkom een vlooiencircus
Misschien bent u terughoudend met het gebruik van vlooien- en tekenmiddelen op uw huisdier. Als u niet op tijd behandelt krijgt u wel een heel vlooiencircus in uw huis. En van zo'n vlooiencircus bent u niet zomaar af. Het voorkomen van een vlooiencircus scheelt u en uw huisdier een hoop jeuk en ongemak.

Vlooienmiddelen kiezen
U kunt kiezen uit verschillende manieren om vlooien te bestrijden. U kunt kiezen uit een pipet (spot-on)(bijvoorbeeld voor de kat Bravecto spot on®, werkt 3 maanden), een kauwtablet(enkel voor de hond, bijvoorbeeld Bravecto®)of een band (bijvoorbeeld Seresto®). U kunt kiezen voor behandeling elke maand of voor een langdurige bescherming. Wij geven u graag persoonlijk advies!

Voor de uitgebreide mogelijkheden bij de hond(ook teken) klikt u hier

Voor de mogelijkheden bij de kat klikt u hier.


Doorbreek de levenscyclus van de vlo
Voorkomen is beter dan genezen. Als u eenmaal een vlooienplaag heeft gehad, wilt u dat niet nog een keer meemaken. Wilt u een vlooienplaag voorkomen, dan moet u de levenscyclus van de vlo voor eens en voor altijd doorbreken.

 

Uw dier en huis vlooienvrij
• Behandel uw huisdier tegen vlooien. Begin op tijd en herhaal de behandeling weer op tijd. Uw woning grondig stofzuigen helpt bij het verwijderen van onvolwassen vlooienstadia uit uw huis. Vergeet de auto niet als u uw huisdier ook wel eens met de auto vervoert.
• Was dekens, manden, speeltjes, beddengoed en dergelijke grondig uit.
• Bij een stevige vlooienbesmetting kan het noodzakelijk zijn de onvolwassen stadia van de vlo in uw huis aan te pakken met aanvullende sprays.
• Let op! Sommige vlooienmiddelen voor honden mogen absoluut niet gebruikt worden op katten. Wij geven u graag advies.

Wist u dat...
• een vlo tot wel 50 eitjes per dag kan leggen en dit wel 100 dagen kan volhouden?
• één volwassen vlo op die manier meer dan 1000 nakomelingen kan voortbrengen?
• eitjes na het leggen uit de vacht rollen en op die plaatsen terechtkomen waar uw hond veel ligt (mand, tapijt, bank, auto)?
• uit een eitje, na gemiddeld 3 tot 8 weken weer een volwassen vlo ontstaat?
• vlooien andere parasieten en ziekten kunnen overbrengen, zoals bijvoorbeeld lintworm en de kattenkrabziekte?
• uw hond of kat allergisch kan zijn voor vlooienbeten?
• het gemiddeld 2 tot 3 maanden duurt om een vlooienplaag in huis effectief op te ruimen?

 

Als extra service biedt Dierenkliniek Dierbaar u aan om u gratis een herinnering te sturen voor uw ontvlo-momenten, dit kan ook voor uw ontwormingsbeurten. U stuurt een e-mail ( ga naar onze contactpagina) en geeft aan of u voor beiden een herinnering wil ontvangen. Wilt u dit per sms en/of e-mail? Geef dan natuurlijk ook even uw gegevens. Gaarne verder,  indien u dit nog weet, de laatste ontworm en/of ontvlo datum.

Laatste nieuws

Ziekten overgebracht door vossen!

Onlangs in het nieuws:Er zijn vossen gesignaleerd met de hondenziekte of wel de ziekte van Carré of Distemper ziekte. Wat is dit en wat brengen vossen nog meer over?

Nieuwe RHD2 vaccinatie bij konijnen

Er zijn nu twee geregistreerde vaccins in Nederland tegen het RHD2 virus.

Ook wij investeren in vooruitgang!

Techniek staat niet stil, ook wij moeten geregeld nieuwe, moderne middelen aanschaffen, om weer up-to-date te zijn voor de behandelingen van uw huisdier!

Nieuw in 2018: Er is nu een echo aanwezig waardoor er een beeld gevormd kan worden bij bepaalde aandoeningen, zo komen we meer te weten en kunnen we eventueel ook een punctie van het orgaan/weefsel doen voor verder onderzoek.

Nieuw in de praktijk in 2016:

Video-otoscoop voor inspectie van de oren

Ecg-apparaat(maken van hartfilmpje)  via de Iphone zonder belasting van uw huisdier

Dentale(tanden) unit, voor een nog betere behandeling van de tanden van uw huisdier!

Nieuwe seniorenscreening-pakketten

Om voortijdig ziekten bij uw huisdier aan te tonen en te kunnen behandelen hebben we speciale seniorenpakketten(7+ gemiddelde leeftijd) ontwikkeld!

Vaccinatie hond tegen de ziekte van Lyme

Dierenkliniek Dierbaar start weer met de vaccinatie tegen de ziekte van Lyme!

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag
11:00u tot 12:30u 15:00u tot 17:30u

Behandeling enkel op afspraak.

Contact

Paddeweg 18
5941 NB  Velden

077-472 07 02
info [at] dierenkliniekdierbaar.nl