Behandelingen » Vaccineren Hond
Vaccinatie is een belangrijke en effectieve manier om ziekten te voorkomen. Door vaccinatie wordt het lichaam voorbereid op een mogelijke infectie, waardoor het immuunsysteem direct in actie kan komen. Zo worden ziekteverwekkers uitgeschakeld voor ze schade kunnen toebrengen. Om het effect van vaccinatie te laten voortbestaan, moet er regelmatig opnieuw gevaccineerd worden. Een vaccinatie geldt voor één specifieke ziekte. Sommige vaccinaties zijn voor alle honden van belang, andere vaccinaties worden alleen onder bepaalde omstandigheden gegeven. Niet tegen alle hondenziekten bestaat een vaccinatie.
Wat is vaccineren?
Vaccineren of inenten is een manier om antilichamen en afweercellen in het bloed te laten ontstaan tegen ziekten. Door een dier in te spuiten met een klein beetje dode of onschadelijk gemaakte ziekteverwekker (bijvoorbeeld een virus) of een onderdeel van die ziekteverwekker, wordt het lichaam aangezet om antilichamen te maken. Komt het dier daarna in aanraking met de werkelijke, levende ziekteverwekker dan is het afweersysteem klaar om terug te slaan. Daardoor wordt de ziekteverwekker direct uitgeschakeld. Soms lukt dit niet meteen, maar doordat er al antilichamen aanwezig zijn wordt ook dan het bestrijden van de ziekte gemakkelijker en heeft het dier een grotere overlevingskans.
Waarom vaccineren?
In ons land komt een aantal besmettelijke en levensbedreigende hondenziekten voor. Sommige daarvan zijn zeldzaam, andere treden nog regelmatig op. Tegen een aantal ziekten kan uw hond gevaccineerd worden. Op die manier maakt het lichaam antilichamen aan tegen de ziekteveroorzakers en is uw hond beschermd. Zeker waar het ernstige en vaak dodelijke ziekten betreft is dit erg belangrijk. Normaal gesproken worden alle pups ingeënt en ook daarna worden de vaccinaties regelmatig herhaald. Door deze vaccinatieprogramma’s is een aantal hondenziekten in ons land flink teruggedrongen.
Ziekten waartegen de hond kan worden gevaccineerd.
Er zijn een aantal ziekten waartegen in elk geval gevaccineerd zou moeten worden. Dit zijn: Hondenziekte(ziektevanCarré,distemper),Leverziekte(hepatitiscontagiosumcanis,HCC),Parvovirose (‘parvo’) en ziekte van Weil (leptospirose). Deze laatste ziekte is een zoönose: een ziekte die op mensen kan worden overgedragen. Er is sinds 2013 een vernieuwd verbeterd vaccin tegen de ziekte van Weil.
Bovendien zijn er vaccinaties die nodig zijn in bepaalde situaties. Dit is bijvoorbeeld de rabiësvaccinatie (tegen hondsdolheid) als u naar het buitenland gaat met de hond of de inentingtegen kennelhoest (parainfluenza en Bordetella) als uw hond in een pension moet verblijven of op een andere manier met veel andere honden in contact komt (bijvoorbeeld bij een show, maar ook buiten op het speelveldje, in de straat, kunnen ze het oplopen) De naam “kennel”hoest, is daarom een beetje misleidend. Vanaf 2015 zal de injectie variant met parainfluenza uit ons assortiment verdwijnen daar de farmaceut besloten heeft deze uit handel te nemen. Dit is wel met een goede reden gedaan: het is namelijk gebleken dat de injectie variant van parainfluenza geen voldoende bescherming zou bieden. Daar deze ook bij de neusspray zit samen met de Bordetella variant zal deze voortaan op deze manier aangeboden worden!Wij raden dit wel ten zeerste aan!!!
Het vaccinatieschema
Pups krijgen van hun moeder bescherming mee tegen diverse ziekten in de vorm van antilichamen (maternale antilichamen). Deze maternale antilichamen krijgt de pup voor een klein deel al in de baarmoeder en voor het overgrote deel via de eerste melk na de geboorte. Na de geboorte neemt de hoeveelheid antilichamen in het bloed van de pups langzaam af. Na een aantal weken is de pup dan ook niet meer voldoende beschermd tegen besmettelijke hondenziekten en moet hij zijn eigen antilichamen gaan aanmaken. Daarom moet de pup worden ingeënt.
Vaccinatieschema’s veranderen soms omdat vaccins zijn aangepast of de werkzaamheid opnieuw onderzocht is. Volgens de meest recente aanbevelingen zou een vaccinatieschema voor pups er als volgt uit moeten zien:
- 1e inenting:hondenziekte en parvo
- 2e inenting:parvo en ziekte van Weil
- 3e inenting:hondenziekte, parvo, ziekte v.Weil,hepatitis, (cocktail inenting), en eventueel Bordetella met parainfluenza (kennelhoest)
- 1 jaar: hondenziekte,parvo,ziekte v.Weil,hepatitis,eventueel parainfluenza met Bordetella.
De eerste inenting wordt meestal gegeven met 6 weken, de tweede met 9 weken en de derde met 12 weken. De eerste inenting wordt dus gegeven als de pups nog bij de moeder zijn. Daarna wordt elke jaar individueel bekeken wat nodig en wenselijk is. Maar er zal ieder jaar gevaccineerd moeten worden!
U krijgt elke jaar een herinneringskaartje per post of per e-mail, maar houdt u het zelf ook in de gaten mocht er onverhoopt wat misgaan in de mailing.
Laatste nieuws
Vraag een second opinion aan!
Second opinion nodig op papier? Of uitleg over onderzoeken en wat er nu eigenlijk gezegd is zonder het doktersjargon? Stuur me een e-mail met alle verslagen/patiëntenkaarten van je geliefde huisdier.
Start van Dierbare Diensten!
Nieuws: ik ben gestart met een aanvullende onderneming:Dierbare Diensten!
Dierbare Diensten verzorgt:
Hulp aan huis bij de verzorging van je dieren!
Hulp bij het koken, ter ondersteuning of gewoon voor de gezelligheid.
Hulp bij een feestje!
ZZP opdrachten voor bedrijven
E-mail consultatie
Indien u buiten of tijdens de openingsuren bezorgd bent over uw huisdier en het betreft geen spoed of levensbedreigende situatie dan kunt u een e-mailconsultatie aanvragen. Zo krijgt u op afstand advies!
EHBO-handleiding
Nieuw is deze EHBO-handleiding voor de hond en kat. Indien gewenst kunt u hem uitprinten om te bewaren bij uw EHBO-doos.
Openingstijden
Maandag t/m vrijdag | |
11:00u tot 12:30u | 15:00u tot 17:30u |
Behandeling enkel op afspraak.
Contact
Paddeweg 18
5941 NB Velden
077-472 07 02
info [at] dierenkliniekdierbaar.nl