Nieuws » Vaccinatie hond tegen de ziekte van Lyme

 

Bescherming tegen de ziekte van Lyme:

Deze ziekte wordt overgedragen door teken en deze zijn met name actief vanaf het voorjaar tot en met het najaar.
Om een goede start te bieden om bescherming op te bouwen is het beter om nu voor het seizoen te gaan vaccineren. De opstartvaccinatie bestaat uit twee vaccinaties, de tweede moet na 3 weken gegeven worden. Daarna zal de vaccinatie ieder jaar telkens eenmalig herhaald moeten worden (mits niet te laat natuurlijk)

Wij zullen in februari-maart 2019 weer een opstartactie ( voor niet gevaccineerde honden) hebben daar het beter is om kort voor het tekenseizoen te starten, het mag wel eerder, informeer dan even bij de dierenarts! Honden die al eerder opgestart zijn, krijgen een oproep!

Ik wil wel benadrukken dat het zeer belangrijk blijft om teekwerende middelen te gebruiken daar deze ook nog andere ziekten kunnen overbrengen zoals Ehrlichiose, Anaplasmose, Rickettsiose, Babesiose. Zeker als u met uw hond naar het buitenland reist zoals Frankrijk en Spanje.
Het regelmatig controleren en verwijderen van teken blijft dus ook belangrijk.

Maar goed nieuws dus dat er buiten de bekende preventieve middelen en methoden er nu dan ook een vaccin is die overwogen kan worden als aanvulling op de preventie van de ziekte van Lyme!

Bent u geïnteresseerd en wilt u een afspraak maken, of wilt u meer informatie? Bel dan naar mij: 077- 4720702

Hieronder volgt algemene informatie:

film ziekte van Lyme

 

BESCHERM UW HOND TEGEN DE ZIEKTE VAN LYME

Lymeborreliose, beter bekend als de ziekte van Lyme, is de meest voorkomende door teken overgedragen infectie in Europa. De ziekte wordt veroorzaakt door spirocheten. Dit zijn spiraalvormige bacteriën die Lyme kunnen veroorzaken bij zowel mensen als dieren. In Europa wordt deze infectie voornamelijk overgebracht door teken, om precies te zijn de tekensoort Ixodes ricinus. Deze tekensoort komt voor in heel Europa, van Scandinavië tot aan de Middellandse Zee. De teek komt voor in bosrijke omgevingen, waterrijke gebieden en plekken met hoog gras zoals duinen, maar ook de eigen tuin! Teken zijn actief van het voorjaar tot diep in het najaar.

In Nederland is gemiddeld 1 op de 5 teken1 (20%) besmet met Borrelia. Alle honden lopen na een beet van een geïnfecteerde teek het risico de ziekte van Lyme te ontwikkelen. Het kan maanden duren voordat de symptomen van deze ziekte zichtbaar worden. Niet zelden toont een besmette hond pas symptomen twee tot vijf maanden na een tekenbeet. Veel geïnfecteerde honden tonen helemaal geen ziekteverschijnselen. Veel geziene symptomen zijn kreupelheid (één of meerdere ontstoken gewrichten), koorts en sloomheid. In zeer zeldzame gevallen ontstaan ontstekingen van de nieren, hartspier of zenuwafwijkingen. Oudere honden en honden met een slechte afweer lijken gevoeliger voor de ziekte. Omdat de zichtbare symptomen die duiden op Lyme vrij algemeen zijn en makkelijk verward kunnen worden met een andere ziekte, dient u bij twijfel altijd uw dierenarts te raadplegen.

Lyme‐borreliose wordt behandeld met antibiotica. Deze behandeling duurt minimaal een maand. De behandeling is het meest effectief wanneer deze zo vroeg mogelijk wordt gestart. Het is echter mogelijk dat de infectie ondanks de behandeling blijft bestaan. In gebieden waar veel (besmette) teken kunnen voorkomen kan, naast snelwerkende producten tegen teken, vaccinatie worden overwogen. Vaccins die beschermen tegen Lyme‐borreliose voorkomen de overdracht van Borrelia van de teek naar de hond. De basisvaccinatie bestaat uit twee vaccinaties. Daarna is een jaarlijkse herhaling voldoende voor twaalf maanden bescherming.

 

Op(behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene Voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.

 

Laatste nieuws

Ziekten overgebracht door vossen!

Nu weer gesignaleerd: vossen met de hondenziekte of wel de ziekte van Carré of Distemper ziekte. Wat is dit en wat brengen vossen nog meer over?

RHD2 vaccinatie bij konijnen

Er zijn nu twee geregistreerde vaccins in Nederland tegen het RHD2 virus.

Ook wij investeren in vooruitgang!

Techniek staat niet stil, ook wij moeten geregeld nieuwe, moderne middelen aanschaffen, om weer up-to-date te zijn voor de behandelingen van uw huisdier!

Vaccinatie hond tegen de ziekte van Lyme

Dierenkliniek Dierbaar start weer met de vaccinatie tegen de ziekte van Lyme!

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag
11:00u tot 12:30u 15:00u tot 17:30u

Behandeling enkel op afspraak.

Contact

Paddeweg 18
5941 NB  Velden

077-472 07 02
info [at] dierenkliniekdierbaar.nl