Nieuws » EHBO-handleiding

EHBO-handleiding

INTRO: IN DEZE HANDLEIDING WORDT VAKER GEMELD DAT U MET SPOED NAAR DE DIERENARTS MOET: WIJ WILLEN U EROP ATTENDEREN DAT U ECHTER ALTIJD DIENT TE BELLEN:HET KAN NAMELIJK ZIJN DAT DE DIERENARTS NIET VAN DIENST IS ZODAT U NAAR EEN ANDERE PRAKTIJK MOET, OF DE DIERENARTS KAN U NIET HELPEN OMDAT HIJ AL MET EEN ANDER SPOEDGEVAL BEZIG IS OF AFWEZIG IS. ZO VERLIEST U ANDERS KOSTBARE TIJD ALS U VOOR DE DEUR STAAT EN VERVOLGENS NOG NAAR EEN ANDERE PRAKTIJK MOET!
BEL DUS ALTIJD NAAR 077- 4720702 U HOORT DAN WELKE DIERENARTS U MOET BELLEN(OOK TIJDENS OPENINGSUREN)

om uit te printen klik hier

1. INLEIDING

Eerste hulp is de allereerste verzorging van een dier dat lijdt aan de gevolgen van een ongeval of een plotseling ontstane ziekte.

Belangrijk is natuurlijk: voorkom ongelukken!
- Zorg ervoor dat uw hond niet kan ontsnappen uit huis of tuin;
- Houd de hond aan de lijn als u buiten bent en in de buurt van een weg of andere gevaren;
- Denk aan mogelijke gevaren in uw huis en tuin, zoals loshangende draden,chemicaliën,medicijnen,vijvers,openstaande tuinschuren en afvalemmers;
- Laat uw hond niet alleen met kleine stukken speelgoed of andere dingen die hij kapot kan maken en kan inslikken;
- Train uw hond met onmiddellijk te reageren op uw commando's bij u terug te komen en iets dat hij in zijn bek heeft te laten vallen;
- Wen uw hond op jonge leeftijd aan lichamelijk onderzoek, zodat hij het niet erg vindt dat gevoelige lichaamsdelen worden aangeraakt;
- Laat uw hond nooit in water zwemmen waar u zelf niet in zou gaan;
- Als uw hond meegaat in de auto, zorg dan dat hij goed vastzit.(bv veiligheidstuigje,achter een hondenscherm, in speciale hondenkooi)

Het belangrijkste doel van eerste hulp is:
- het leven te redden
- het lijden te verlichten
- het herstel te bevorderen
- de toestand te stabiliseren zodat de verwonding/ziekte niet verergeren.

Maak een inschatting van de situatie en verleen eerste hulp

- Beoordeel allereerst of je de situatie alleen aan kunt, zoniet aarzel dan niet om extra hulp in te schakelen.
- Pas op voor gevaar voor jezelf, de omgeving en het slachtoffer(verkeer)
- Nader uw dier kalm, vermijd plotselinge bewegingen en harde geluiden.
- Beschouw ook uw dier als hij pijn heeft als gevaarlijk, blijf attent!
- Probeer te voorkomen dat het dier kan ontsnappen.
- Verplaats het dier niet onnodig.
- Probeer uw hond warm te houden als dit nodig is ( niet bij oververhitting!)
- Rij voorzichtig en niet te snel tijdens het vervoer als dit noodzakelijk zou zijn.

UW DIER IS GEEN MENS!
De verleiding kan groot zijn als er iets mis is met uw huisdier in uw eigen medicijnvoorraad te zoeken naar iets wat bij een vergelijkbare klacht voor u zou helpen. DIT IS BIJZONDER ONVERSTANDIG EN KAN UW DIER ERNSTIG SCHADEN! Sommige middelen die voor mensen volkomen veilig zijn kunnen vergif zijn voor uw dier omdat ze bijvoorbeeld ernstige nierschade toebrengen. Gebruik daarom nooit een humaan middel zonder met uw dierenarts te overleggen.
Checken EHBO koffer:
Verschillende gaasjes (steriele), verbanden, wattenrollen, coflex, leucoplast, verbandschaar, jodium, pincet, tekentang
Controleer na ieder gebruik uw EHBO koffer even. Ga zo spoedig mogelijk even bij uw dierenarts of apotheek langs om de verbruikte middelen aan te vullen. Het zou vervelend zijn als de benodigdheden niet meer aanwezig zijn als uw huisdier een volgende keer hulp nodig heeft. Bij Dierenkliniek Dierbaar kunt u ook uw voorraden aanvullen tegen een vergoeding.

Temperatuur opnemen:
De lichaamstemperatuur bij dieren meten we via de anus. Het inbrengen van een thermometer gaat wat makkelijker als u de punt van de thermometer even in vaseline dipt. Zorg ervoor dat u de thermometer diep genoeg inbrengt, anders krijgt u een onjuiste uitslag. Forceer daarbij niets als u niet verder komt met de thermometer. De normaalwaarde voor de hond is 38,0 - 39,0 ºC en voor de kat 38,5 - 39,0 ºC. Dit geldt voor gezonde, volwassen dieren. Houdt er rekening mee dat als een dier erg gestressed is de temperatuur enkele tienden op kan lopen zonder dat het dier ziek is. Ook jonge dieren hebben vaak een iets hogere lichaamstemperatuur. Vergeet niet na gebruik de thermometer goed schoon te maken voor een volgend gebruik.

2. VERWONDINGEN:
Oppervlakkige verwondingen kunt u zelf schoonmaken en verbinden. Verwijder eerst het ergste vuil (zand, haren, etc) met een nat gaasje. Daarna kunt u de wond ontsmetten met een gaasje met betadine. Indien nodig kunt u de wond verbinden door deze eerst af te dekken met een steriel gaasje, waarna u een laagje watten-polstering (3M) en verband (Co-Flex) kunt aanbrengen. ( leg nooit direct watten op de wond, de pluisjes blijven plakken in de wond en die is dan vervolgens niet voldoende te reinigen met alle gevolgen van dien) Let er altijd op dat u verband niet te strak aanbrengt: controleer of het verbonden lichaamsdeel niet dik of koud wordt. Belangrijk is dan dat bij een poot verbinden dat u altijd vanuit de voet naar boven verbindt, ongeacht of de wond helemaal bovenaan de poot zit.

men zegt wel eens: "een hond likt zijn wonden schoon", dit is volkomen onjuist!!! Een hond (of kat) heeft ontzettend veel bacteriën in zijn mond die de wond alleen maar infecteren. Bovendien zorgt het likken voor een vochtig milieu op de wond, dit trekt weer bacteriën aan om erin te groeien. Daarom is een kraag of verband zo belangrijk bij een wond ( ook na operatie, de hond kan dan ook nog de hechtingen verwijderen). Hij mag er echt niet aan komen!!

Neem contact op met de dierenarts bij verwondingen die erg bloeden, niet goed schoon te maken zijn of waarvan de wondranden uit elkaar staan. Bij twijfel nooit risico nemen. De meeste diepe wonden moeten namelijk gehecht worden. Om een wond te kunnen hechten mag deze maximaal 3 uur oud zijn. Is de wond ouder,dan kan deze niet zomaar gehecht worden en zal de genezing langer duren. In een aantal gevallen zal dit leiden tot een minder mooi resultaat en is de kans op infecties groter.


2.A. OOGWOND
Uw hond kan een vechtwond hebben ,aan het prikkeldraad zijn blijven hangen, uit de auto gehangen hebben etc...Hierdoor kan er vanalles gebeuren aan het oog. Van een ooglidrandverwonding, een hoornvliesbeschadiging tot uitpuilen (luxeren) van een of beide ogen!
- Voorkom dat uw hond aan zijn oog krabt, want dit kan nog meer schade veroorzaken
- Kijk goed of er iets achter het bovenste of onderste ooglid zit, zoals een grassprietje of een stofje. Zit er iets, probeer het dan te verwijderen met lauw water dat u voorzichtig over het oog spoelt, maar stop ermee als uw hond erdoor van streek raakt. Probeer nooit om een vreemd voorwerp uit het oog te halen, want u kunt daarmee nog meer schade aanrichten.
- Neem contact op met de dierenarts
- Bij oogbol luxatie, het uit de oogkas liggen van het oog, bel met spoed de dierenarts: leg een natte compres op het oog, geen druk uitoefenen. (met name kleine hondjes zoals Pekinezen, Mopshonden e.d. kunnen dit al krijgen bij in de nek vastpakken!)


2.B. OREN
Vooral bij honden met hangende oren en dieren waarbij veel haar in de oren groeit, moeten de oren regelmatig schoongemaakt worden. Vraag uw dierenarts dit een keer voor te doen. Ga in geen geval met een wattenstokje de gehoorgang in. Het vuil wordt dan naar binnen gedrukt en is later moeilijk te verwijderen. Is de huid in het oor rood en krabt uw dier er veel aan, dan heeft uw huisdier een oorirritatie. Vraag uw dierenarts naar een oorcleaner die het oorsmeer en het vuil oplost. Een rood oor kan ook een oorontsteking zijn. Ga dan naar de dierenarts.
Een bloeding aan het oor:
Een wond aan het oor bloedt meestal heel erg. Met een doek kunt u de grootste hoeveelheden bloed opvangen. Deze doek kunt u losjes om de hals van uw huisdier knopen. Doe een steriel gaasje op de wond en trek een sok, waarvan u het teenstuk hebt afgeknipt, over het oor. Bel daarna de dierenarts om de wond te laten behandelen.

Grasaar:

in het voorjaar t/m het najaar krijgen wij vaak honden op het spreekuur met een grasaar in het oor (of in de voet) Merkt u na een wandeling dat uw hond heftig zit te schudden met een oor en heeft hij tussen hoge grassen gelopen, bel dan direct de dierenarts. Een grasaar moet namelijk zo snel mogelijk verwijderd worden daar deze opkruipt in het oor en letterlijk het trommelvlies kan perforeren en naar binnen kan "lopen" (met name door het schudden van de kop en de weerhaakjes op de aar )


2.C. POOTWOND:

Is uw huisdier in iets scherps getrapt, haal het scherpe voorwerp er dan meteen uit. Lukt het niet om het scherpe voorwerp eenvoudig te verwijderen, ga dan niet peuteren. Alleen de dierenarts kan dan het scherpe voorwerp verwijderen. Is het scherpe voorwerp eenmaal diep in de poot gedrongen dan sluit de eeltlaag zich daarboven. Alleen door de tenen te vergelijken of door op de tenen te drukken, merkt u dat er iets aan de hand is. Behandel de poot door hem een keer per dag in een sodabad, badedas, betadine oplossing te dompelen.


3. OVERVERHITTING
Wie heeft er niet van gehoord: een hond in de auto laten zitten als de temperatuur hoog oploopt! Levensgevaarlijk! Maar ook om andere redenen kan een hond oververhit raken, dit kan komen door ouderdom of een onderliggende ziekte. Of in een andere ruimte/zon zitten zonder beschutting/koelte.
Ook het niet aanpassen van de beweging bij warm weer kan een oorzaak zijn: zo kan langs de fiets rennen erg vermoeiend zijn in heet weer! De training of het spelen moeten dus aangepast worden bij warm weer!
De verschijnselen van een oververhitte hond zijn:
- verhoogde lichaamstemperatuur(meestal boven 41,5 C!!!)
- Hijgen, kwijlen, braken en diarree.
- Instorten, evt. coma, de huid is warm en droog, de lippen bleek en grauw van kleur.
EHBO bij oververhitting:
- haal het dier weg uit de warme omgeving.
- zorg dat de lichaamstemperatuur zakt.:onder een natte doek leggen en masseer zacht zijn poten en lichaam. Zet hem desnoods voor een ventilator om het afkoelen te bevorderen.(of zet de airco aan)
- Bel de dierenarts. Dit is een levensbedreigend spoedgeval!

4. VERBRANDING:
Er zijn heel wat huisdieren die wel eens met hun staart of poten in een brandende kaars terecht komen. Ook het fornuis is een verraderlijke plek voor uw huisdier. Doof het vuur dan zo snel mogelijk met een handdoek of een deken en houd de verbrande plek minstens tien minuten in koud stromend water. Bij ernstige verbranding moet u minimaal 15 minuten koelen met koud water en bel de dierenarts. Doe geen zalf op de wond! En zeker geen watten! Een steriel gaasje mag er lichtjes opgelegd worden.

5. KREUPELHEID:
Loopt een hond mank dan kunnen daar verschillende redenen voor zijn. Heeft het dier zijn poot verstuikt dan kan hij er nog wel op lopen. Het gewricht is dan dik en het dier heeft geen koorts. Wacht het even af en probeer uw dier rust te geven. Eventueel kunt u het gewricht twee keer daags 10 minuten met een koude doek of een doek met ijs erin behandelen. Volgt er geen verbetering, ga dan naar de dierenarts. Heeft het dier wel koorts, dan kan er een ontsteking in het gewricht zitten en moet de dierenarts er snel naar kijken. Signaleert u een abnormale beweeglijkheid in de poot op een plaats waar geen gewricht zit, dan is de poot gebroken. Het dier kan er vaak niet op staan en/of de poot bungelt. Draag het dier in een mand of een doek naar de dierenarts. Zorg in ieder geval dat de poot niet belast wordt.


5.A. POOT TUSSEN DE DEUR:
Loopt uw hond gewoon verder nadat hij met zijn poot klem tussen de deur zat, dan hoeft u zich meestal geen zorgen te maken. Maar als uw huisdier kreupel blijft lopen, kunt u de poot beter door de dierenarts laten controleren. Zeker bij een jong dier, waarbij de botten nog zacht zijn en er eerder kans is op beschadiging.


5.B. DOORGEGROEIDE TEENNAGELS:
Honden hebben vijf nagels aan de voorpoot. Daarvan raken er maar vier de grond. De vijfde slijt dus niet en als de hond hem niet regelmatig afbijt, kan hij in het vlees groeien en een ontsteking veroorzaken. Houd deze nagel daarom kort. Vraag uw dierenarts om het knippen van de nagel een keer voor te doen, dan weet u precies hoe het moet.

6. ADEMNOOD EN VERSTIKKING
- Kijk onmiddellijk of er een vreemd voorwerp in de bek van uw hond zit. Steek niet meteen uw hand in de mond, maar kijk eerst goed, anders duwt u het voorwerp wellicht dieper de keel in.
- Zit er een vreemd voorwerp in de keel, probeer het er dan uit te halen, maar let wel op uw vingers (wellicht moet iemand anders de bek openhouden). Zit het voorwerp achter in de keel, blijf er dan af, want u zou het nog verder de luchtpijp in kunnen duwen.
- Til vlug de achterpoten van uw hond op, zodat hij op zijn voorpoten komt te staan met zijn kop naar beneden. Leg zijn achterpoten over uw knie of de armleuning van een stoel en druk met een hand aan elke kant van de borstkas zijn borst vijf keer samen met korte bewegingen zodat er plotseling luchtstoten vanuit de longen komen, waardoor het voorwerp achterin de keel losschiet. Gaat het om een kleine hond of een puppy, gebruik dan uw wijs- en middelvingers en druk niet te hard. Voorzichtig dus!
- Zodra uw hond het voorwerp heeft uitgespuwd, zet u hem op de grond en laat hem in zijn eigen tempo tot rust komen. Stimuleer hem niet en probeer niet hem te laten bewegen.
- Bel de dierenarts om te vertellen wat er is gebeurd. Het heeft geen zin dit eerder te doen want daarmee verliest u kostbare tijd. Het leven van uw hond hangt van u af.

7. VREEMD VOORWERP OPGEGETEN:
Een enkele keer komt het voor dat een hond iets opeet wat niet voor consumptie bestemd is! Balletjes, speelgoedmuisjes van de kat, ijscostokjes, munten, sokken etc. Als u het ziet gebeuren is het verstandig de dierenarts te bellen voor overleg. Afhankelijk van wat de hond precies heeft opgeslokt kan deze ervoor kiezen uw huisdier te laten braken zodat het voorwerp niet in het maag-darmkanaal verder gaat. Dit kan tot ongeveer 3 uur na het doorslikken. Als u er pas op een later tijdstip achter komt dat uw huisdier een voorwerp heeft ingeslikt dan zal het voorwerp niet meer in de maag zitten. Ook nu moet u de dierenarts bellen. Er zal per situatie een plan gemaakt worden.
Als het dier geen ontlasting meer produceert of braakt kan het voorwerp vastzitten in de darmen. U moet dan direct de dierenarts contacteren. Een röntgenfoto kan dit vaak in beeld brengen en opereren is dan de enige oplossing.
Doorgeslikte knoop:
Merkt u dat uw hond of kat een kraal, knoop, rubber balletje of steen heeft doorgeslikt, houdt dan goed in de gaten of het voorwerp binnen twee dagen met de ontlasting meekomt. Overleg bij twijfel met uw dierenarts. U moet in ieder geval naar de dierenarts als uw huisdier een groot voorwerpen heeft doorgeslikt of als het dier gaat braken of hevig perst op de ontlasting.
Doorgeslikte naald:
Zelf dokteren is uitgesloten. Bel direct de dierenarts.

8. VERGIFTIGINGEN:
Honden drinken wel eens uit een bak sop, likken gemorst schuurpoeder of nemen een slok chloor of terpentine. Bij sop en schuurpoeder moet de dierenarts het dier zo snel mogelijk laten braken. Geef uw hond nooit zout!!! Heeft uw hond chloor of terpentine naar binnen gekregen, dan kunnen we hem beter niet laten braken, omdat de gevaarlijke stof dan twee keer zijn slokdarm passeert. Bel direct met spoed naar de dierenarts. Neem altijd de verpakking mee van het product dat het dier heeft binnengekregen.


Ook chocolade is vergif voor honden ( en katten )! Theobromine is de stof waar het om gaat. Symptomen zijn: braken ,diarree en soms hartritmestoornissen die zelfs fataal kunnen verlopen. Let dus op met paaseieren en Sinterklaasletters e.d.!!!

 

 

 

 

 

9. DIARREE:
Ontdekt u dat uw hond of kat last heeft van diarree, geef hem dan rust en een warme ligplek. Bij diarree kan het lichaam te weinig vocht uit het voedsel opnemen. Zorg er voor dat uw dier regelmatig kleine hoeveelheden water of bouillon drinkt. Geef uw huisdier licht verteerbaar voedsel in kleine porties, meerdere malen per dag (zoals rijst, gekookte kip of witbrood). Bij de dierenarts is ook lichtverteerbaar voedsel te koop. Blijft de diarree aanhouden, verergeren de klachten of is uw dier in slechte conditie, ga dan direct naar de dierenarts.

10. MAAGOVERVULLING EN MAAGKANTELING
Voorkomen
De aandoening komt bij vele rassen voor, maar voornamelijk bij grote honden met een diepe borstkas en vooral die honden, die wat 'los in hun vel' zitten. Waarschijnlijk is het zo, dat de gebrekkige elastische capaciteit van het bindweefsel ook aanwezig is bij het bindweefsel in de buik, dat de organen op hun plaats houdt. Hierdoor heeft de maag meer bewegingsvrijheid dan goed is. Rassen waarbij regelmatig een maagkanteling wordt waargenomen, zijn: Duitse Dog, Bloedhond, Sint Bernard, Berner Sennenhond, Dobermann, Bouvier, Basset, Mastiff en Mastino Napoletano. Maar het kan bij iedere hond voorkomen, ook bij kleine honden, zelfs bij een kat! Met het vorderen van de leeftijd neemt het risico op een draaiing van de maag toe.

Symptomen
Door het uitzetten van de maag, wat vooral te zien is ter hoogte van de laatste ribben aan de linkerzijde, wordt de hond rusteloos, maar ook misselijk en gaat lopen kwijlen en smakken. Vervolgens zal de hond proberen te gaan braken, maar er kan niets uitkomen, want de maag is afgesloten! Het enige dat opgegeven kan worden is een beetje doorgeslikt speeksel dat in de slokdarm stond. Dit noemen we 'loos' braken en is een zeer alarmerend symptoom! Verder gaat hij met een bolle rug lopen en zwelt de buik door de ophoping van gassen in de maag achter de ribben snel op. Hierdoor ontstaat druk op de longen en krijgt de hond het benauwd. Als door een maagtorsie bloedvaten worden afgekneld, ontstaat al snel een levensbedreigende toestand. Door het uitzetten van de maag zal de hond uiteindelijk in shock raken en, indien geen behandeling wordt toegepast, overlijden (ongeveer 30% van de honden overleeft een maagtorsie niet).

Behandeling
De behandeling van een maagtorsie kan eruit bestaan om te proberen deze op te heffen door een rubberslang in de maag te brengen of door met een dikke naald een maagpunctie uit te voeren, waardoor de opgehoopte gassen kunnen ontsnappen.
Vaak moet de dierenarts de maag operatief terugdraaien. Om herhaling te voorkomen moet de maag, indien de conditie van de maagwand dit toelaat, 'vastgezet' worden aan de buikwand. Ook na succesvol chirurgisch ingrijpen overlijdt toch nog een aantal honden aan hartritmestoornissen in de eerste 24 tot 48 uur na de operatie. Al met al is de prognose van de behandeling niet zo goed. Snel handelen / ingrijpen verhoogt wel de overlevingskans van de hond.


Preventie
Uit bovenstaande blijkt wel, dat de kreet 'voorkomen is beter dan genezen' hier zeker van toepassing is. Omdat het de maag betreft, zal het u niet verbazen, dat voeding een belangrijke rol speelt.
Hierna volgen een aantal tips zonder op de achterliggende theorie in te gaan:
* Voer uw hond in porties (beter 2-3 x per dag dan alles in één keer).
* Laat de hond het eerste uur na de maaltijd met rust! D.w.z. niet spelen of rennen.
* Voer uw hond een geconcentreerde en hoogverteerbare voeding, pas op met dinners.
* Al uw hond schrokkerig eet (=lucht slikken!!!), voer dan van een standaard, of leg een grote afgeronde steen in de etensbak om het schrokken tegen te gaan.
* Laat uw hond niet te veel zeewater of 's winters (ijs)koud water drinken.
* Laat uw hond niet te veel sneeuw eten.
* Mocht uw hond toch symptomen van een maagtorsie vertonen, ga dan met spoed naar een dierenarts toe
.Bij sommige honden komt het alleen tot een maagverwijding ('oplopen'), die na sonderen door de dierenarts weer normaal is. In zulke gevallen kan het verstandig zijn om de maag preventief vast te laten zetten.

11. WESP GEVANGEN:
Honden zijn uitstekende vliegenvangers. Maar wat nu als ze een wesp hebben gevangen en worden gestoken? Haal de angel uit de steekwond en leg er koude lappen op om de pijn te verminderen. Bij een steek in de tong of de keel moet u de dierenarts snel bellen. Als het dier allergisch reageert - hij krijgt bijvoorbeeld bultjes of er ontstaat een grote bult rondom de steekplek - ga dan ook naar de dierenarts.

12. GEBREK AAN COÖRDINATIE, "DRONKEN" GEDRAG
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een dier dit vertoont, b.v. na vergiftiging, narcose, beroerte, epilepsie etc.
- Probeer te verhinderen dat uw hond gaat rondlopen;
- Sluit hem op in een donkere en rustige ruimte. Blijf bij hem maar stimuleer hem op geen enkele manier;
- Waarschuw de dierenarts.

13. TOEVAL, STUIP, EPILEPSIE
- Is uw hond binnen, verduister dan de kamer en houd de omgeving rustig;
- Waarschuw de dierenarts;
- Blijf bij de hond maar raak hem niet aan tenzij hij zichzelf dreigt te verwonden. Beweeg hem in dat geval voorzichtig om hem zo weinig mogelijk te stimuleren;
- Kom niet aan de bek van uw hond, ook al kauwt hij op zijn tong of dreigt hij erop te bijten, want hij zou ook u per ongeluk kunnen bijten;
- Na een paar minuten zijn de toevallen gewoonlijk over, maar blijf hem wel in de gaten houden. Stimuleer hem niet om te bewegen en beweeg hem zelf ook niet. Houd hem niet tegen als hij opstaat, want daardoor zou hij opnieuw een aanval kunnen krijgen;
- Als uw hond in de toeval blijft ( langer dan 10 minuten!) of van de ene in de andere schiet, bel de dierenarts.
- Is dit de eerste keer dat dit gebeurt met uw hond, overleg dan met de dierenarts voor nader onderzoek . ( is bij uw hond bekend dat hij epilepsie heeft, houd dan een boekje bij met de frequentie, intensiteit en duur van de toeval)

14. THUIS EEN NESTJE VAN UW HOND:
De normale zwangerschap van een hond bedraagt gemiddeld 62 dagen. Vanaf ongeveer 45 dagen na de dekking kan met een röntgenfoto worden vastgesteld hoeveel pups de teef verwacht. Ook met een echo kan dit worden vastgesteld vanaf ongeveer 21 dagen. Tekenen dat de bevalling op gang komen zijn: daling van de lichaamstemperatuur (0.5-1.5 graden), rillen, zwelling van de melkklieren en melkproductie, onrust, nestbouw, graven en krabben. Soms heeft de teef minder eetlust en plast en poept ze meer. Het eerste pupje wordt meestal na 15-45 minuten persen geboren. Het duurt ongeveer 45 minuten (gemiddeld) voor de volgende pup komt. Soms kan dit, zeker aan het eind van de bevalling, wat langer duren. Meestal hoeft de teef op de volgende pups iets minder lang te persen.


WANNEER HULP VAN DE DIERENARTS INROEPEN
• na 30 minuten krachtig en frequent persen zonder vordering
• na 1 à 2 uur nu en dan eens zwak persen zonder vordering
• niet meer persen 2 à 3 uur na de geboorte van een pup (als je door een eerder röntgenfoto of echografisch onderzoek weet dat er nog meer pups in zitten)
• bij ziekteverschijnselen of abnormale uitvloeiing van de teef
Belangrijk is wel dat u uw hond de kans geeft rustig te bevallen: zorg dat de werpkist in een rustige kamer staat en laat haar rust niet verstoren door familie, buren, vrienden of bekenden. Onrust bij de teef kan de bevalling doen stoppen.
Het is verstandig de pups na de geboorte te wegen zodat in de eerste dagen goed kan worden bijgehouden of ze voldoende groeien en de moeder voldoende melk geeft.

 

 

Algemene Voorwaarden

 

 

 

Laatste nieuws

Vraag een second opinion aan!

Second opinion nodig op papier? Of uitleg over onderzoeken en wat er nu eigenlijk gezegd is zonder het doktersjargon? Stuur me een e-mail met alle verslagen/patiëntenkaarten van je geliefde huisdier.

Start van Dierbare Diensten!

Nieuws: ik ben gestart met een aanvullende onderneming:Dierbare Diensten!

Dierbare Diensten verzorgt:

Hulp aan huis bij de verzorging van je dieren!

Hulp bij het koken, ter ondersteuning of gewoon voor de gezelligheid.

Hulp bij een feestje!

ZZP opdrachten voor bedrijven

E-mail consultatie

Indien u buiten of tijdens de openingsuren bezorgd bent over uw huisdier en het betreft geen spoed of levensbedreigende situatie dan kunt u een e-mailconsultatie aanvragen. Zo krijgt u op afstand advies!

EHBO-handleiding

Nieuw is deze EHBO-handleiding voor de hond en kat. Indien gewenst kunt u hem uitprinten om te bewaren bij uw EHBO-doos.

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag
11:00u tot 12:30u 15:00u tot 17:30u

Behandeling enkel op afspraak.

Contact

Paddeweg 18
5941 NB  Velden

077-472 07 02
info [at] dierenkliniekdierbaar.nl