Behandelingen » Seniorenservicepakketten voor uw kat!

SENIORENCONTROLE KATTEN

U heeft een kat die de leeftijd van zeven jaar heeft bereikt. Omdat vanaf deze leeftijd uw kat van middelbare leeftijd is, is het verstandig om met regelmaat bepaalde gezondheids-/seniorencontroles te doen. Een kat loopt namelijk vaak door met een chronische aandoening en compenseert heel veel zonder dat u het merkt. Helaas zien wij dan ook vaak dat een kat met een chronische aandoening(inmiddels) vaak in een zeer slecht stadium wordt binnengebracht in de dierenkliniek, omdat het op een gegeven moment “op” is en er teveel gecompenseerd is door het lichaam. De prognose is dan vaak slecht.

Veel mensen beschouwen gewichtsverlies normaal bij een oude kat, maar vaak gaat dit stiekem om een flink percentage: denk maar eens, een kat van 4 kg normaal, weegt opeens 3,6 kg. Dit is een verschil van 400 gram, percentage van 10 %. Als een mens van bijvoorbeeld 60 kg plots zonder reden 10% afvalt hebben we het over 6 kg, die fluctuatie hebben wij ook niet zomaar zonder reden. Wat we ook nog eens vaak horen, is dat de kat goed en meer eet en men dan denkt  dat dat goed is. Vaak zit hier ook een ziekte achter, bijvoorbeeld: een te snel werkende schildklier(hyperthyroïdie) , suikerziekte, tumoraal proces etc.

Ook het misverstand dat er toch niks aan te doen is als men iets ontdekt is zeker niet waar: de ontwikkelingen en kennis in de diergeneeskunde zijn sterk ontwikkeld en gegroeid. Bepaalde aandoeningen die behandelbaar of uitstel van progressie van de ziekte geven zijn(mits op tijd gediagnosticeerd): Nierproblemen, suikerziekte, hyperthyroïdie, hartproblemen, hoge bloeddruk, artrose.

 

 

Om dit te controleren hebben we per leeftijdscategorie een aanbeveling voor seniorencontroles:

Leeftijd kat

gezondheidscontrole

bloeddrukmeting

urineonderzoek

Bloedonderzoek

7-11 jaar

1x/jaar

1x/jaar

1x/jaar

 

11-15 jaar

Elke 6-12 maanden

Elke 6-12 maanden

1x/jaar

1x/jaar

15 jaar en ouder

Elke 3-6 maanden

Elke 6 maanden

Elke 6 maanden

1x/jaar

 

Wat komen we te weten?

Via de gezondheidscontrole loopt de dierenarts het gehele dier na, van kop tot staart en kijkt naar hart-longen-buik-schildklier-ogen etc.

Via een bloeddrukmeting bepalen we met een aantal metingen wat de gemiddelde bloedruk is bij uw kat. Een structureel te hoge bloeddruk is zeer slecht voor de gezondheid van de kat. Dit kan in verband staan met hyperthyroïdie, hartfalen en nierproblemen. Zaak dus om dit dan verder uit te zoeken.

Via een urineonderzoek kijken we met name naar het soortelijk gewicht van de urine, het concentrerend vermogen van de nieren: dit kan veel informatie geven over de vochthuishouding.  Verdere informatie kan zijn: de nierfunctie, suikerziekte, ontstekingen urinewegen, drinkt de kat te veel et cetera.

Via een bloedonderzoek gaan we kijken naar de functies van diverse organen, waarden van elektrolyten , witte bloedcellen, hematocriet, schildklier et cetera. Dit kan zo klein of groots worden gedaan als nodig is. Dit alles in overleg met u.

Als er afwijkingen voorkomen in welke leeftijdscategorie dan ook, zal er met u besproken worden wat de vervolgstappen/opties/behandelingen kunnen zijn en zullen er wellicht verdere onderzoeken volgen en eerdere nacontroles.

 

Indien u maar eens per jaar hoeft te komen(categorie 7-11 jaar), kunt u dit natuurlijk ook combineren met de vaccinatie.(mits het dier niet ziek is op dat moment) en krijgt u  10% korting op het bloedonderzoek!(ook de andere leeftijdscategorieën kunnen natuurlijk ook één controle tijdens een vaccinatie doen)

 

Een paar tips

Hoe kan ik urine nemen van mijn kat:

U kunt bij ons speciale kattenbak kits kopen: dit bevat een zakje met plastic korrels en een buisje met een pipet (prijs 7,95 €) U maakt de kattenbak leeg en maakt hem schoon met lauw water. Daarna vult u de bak met de speciale korrels. U laat de kat als het kan een tijdje in zijn kamer of geliefde plaats om te plassen. Indien er geplast is zuigt u met het bijgeleverd pipetje de urine op en doet dit vervolgens in het buisje. Tot de tijd dat u dit kunt inleveren bij de dierenarts, legt u het buisje in de koelkast.

Alternatieven voor de kattenbak vulling zijn:

-bubbelplastic geknipt naar het model van de kattenbak

-Fijn geknipte plastic zakken

Wat als dit niet lukt?

Als dit niet lukt, kunt u een afspraak maken bij de dierenarts, wij zullen proberen de blaas van uw kat aan te prikken, meestal kan dit vlot gaan zonder sedatie. (Prijs: 21,50 €, exclusief consult/controle)

 

Voorbereiding op de seniorencontrole:

Indien u een afspraak heeft gemaakt voor een seniorencontrole, vragen wij u thuis een vragenlijst in te vullen die u vervolgens tijdens het consult inlevert bij de dierenarts. Voor het gemak noteren wij graag uw e-mailadres. U kunt de vragenlijst per mail ontvangen en bewerken indien u wenst en per mail weer retourneren vóór het consult, of u print hem uit en vult hem in en neemt het mee.

Eventueel aan de balie kunt u ook deze formulieren opvragen/meenemen.

Wij hopen u wat meer duidelijkheid gegeven te hebben in het belang van deze controles. Heeft u aanvullende vragen of wilt u een afspraak maken, aarzel niet en neem contact op:

077-4720702 of info@dierenkliniekdierbaar.nl

Laatste nieuws

Vaccineer uw huisdier, ook in Coronatijd!

Wij blijven  motiveren om het vaccineren van uw huisdier ook in deze coronatijd te blijven doen!

Update COVID-19/Corona

Wij willen u er op wijzen dat wij blijven werken op  1,5 meter en indien nodig met een mondkapje. Wij blijven dus  werken zoals het was. Dat wil zeggen in de meeste gevallen met een assistent, uw huisdier wordt van u overgenomen en u wacht in de wachtkamer, of, indien wij dat zo beslissen: u komt met een persoon in de behandelruimte, draagt een mondkapje en houdt zoveel mogelijk 1,5 meter afstand.

Ook blijven wij voor alles op afspraak werken en is de praktijk gesloten tussen de afspraken in en worden bestellingen enkel op afspraak ingepland. 

E-mail consultatie

Indien u buiten of tijdens de openingsuren bezorgd bent over uw huisdier en het betreft geen spoed of levensbedreigende situatie dan kunt u een e-mailconsultatie aanvragen. Zo krijgt u op afstand advies!

Vaccinatie hond tegen de ziekte van Lyme

Update vaccinatie ziekte van Lyme: de fabrikant heeft het vaccin uit handel genomen en is dus niet meer leverbaar in Nederland. De vaccinaties zullen dus opgemaakt worden.

 

EHBO-handleiding

Nieuw is deze EHBO-handleiding voor de hond en kat. Indien gewenst kunt u hem uitprinten om te bewaren bij uw EHBO-doos.

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag
11:00u tot 12:30u 15:00u tot 17:30u

Behandeling enkel op afspraak.

Contact

Paddeweg 18
5941 NB  Velden

077-472 07 02
info [at] dierenkliniekdierbaar.nl