Behandelingen » Seniorenservicepakketten voor uw kat!

SENIORENCONTROLE KATTEN

U heeft een kat die de leeftijd van zeven jaar heeft bereikt. Omdat vanaf deze leeftijd uw kat van middelbare leeftijd is, is het verstandig om met regelmaat bepaalde gezondheids-/seniorencontroles te doen. Een kat loopt namelijk vaak door met een chronische aandoening en compenseert heel veel zonder dat u het merkt. Helaas zien wij dan ook vaak dat een kat met een chronische aandoening(inmiddels) vaak in een zeer slecht stadium wordt binnengebracht in de dierenkliniek, omdat het op een gegeven moment “op” is en er teveel gecompenseerd is door het lichaam. De prognose is dan vaak slecht.

Veel mensen beschouwen gewichtsverlies normaal bij een oude kat, maar vaak gaat dit stiekem om een flink percentage: denk maar eens, een kat van 4 kg normaal, weegt opeens 3,6 kg. Dit is een verschil van 400 gram, percentage van 10 %. Als een mens van bijvoorbeeld 60 kg plots zonder reden 10% afvalt hebben we het over 6 kg, die fluctuatie hebben wij ook niet zomaar zonder reden. Wat we ook nog eens vaak horen, is dat de kat goed en meer eet en men dan denkt  dat dat goed is. Vaak zit hier ook een ziekte achter, bijvoorbeeld: een te snel werkende schildklier(hyperthyroïdie) , suikerziekte, tumoraal proces etc.

Ook het misverstand dat er toch niks aan te doen is als men iets ontdekt is zeker niet waar: de ontwikkelingen en kennis in de diergeneeskunde zijn sterk ontwikkeld en gegroeid. Bepaalde aandoeningen die behandelbaar of uitstel van progressie van de ziekte geven zijn(mits op tijd gediagnosticeerd): Nierproblemen, suikerziekte, hyperthyroïdie, hartproblemen, hoge bloeddruk, artrose.

 

 

Om dit te controleren hebben we per leeftijdscategorie een aanbeveling voor seniorencontroles:

Leeftijd kat

gezondheidscontrole

bloeddrukmeting

urineonderzoek

Bloedonderzoek

7-11 jaar

1x/jaar

1x/jaar

1x/jaar

 

11-15 jaar

Elke 6-12 maanden

Elke 6-12 maanden

1x/jaar

1x/jaar

15 jaar en ouder

Elke 3-6 maanden

Elke 6 maanden

Elke 6 maanden

1x/jaar

 

Wat komen we te weten?

Via de gezondheidscontrole loopt de dierenarts het gehele dier na, van kop tot staart en kijkt naar hart-longen-buik-schildklier-ogen etc.

Via een bloeddrukmeting bepalen we met een aantal metingen wat de gemiddelde bloedruk is bij uw kat. Een structureel te hoge bloeddruk is zeer slecht voor de gezondheid van de kat. Dit kan in verband staan met hyperthyroïdie, hartfalen en nierproblemen. Zaak dus om dit dan verder uit te zoeken.

Via een urineonderzoek kijken we met name naar het soortelijk gewicht van de urine, het concentrerend vermogen van de nieren: dit kan veel informatie geven over de vochthuishouding.  Verdere informatie kan zijn: de nierfunctie, suikerziekte, ontstekingen urinewegen, drinkt de kat te veel et cetera.

Via een bloedonderzoek gaan we kijken naar de functies van diverse organen, waarden van elektrolyten , witte bloedcellen, hematocriet, schildklier et cetera. Dit kan zo klein of groots worden gedaan als nodig is. Dit alles in overleg met u.

Als er afwijkingen voorkomen in welke leeftijdscategorie dan ook, zal er met u besproken worden wat de vervolgstappen/opties/behandelingen kunnen zijn en zullen er wellicht verdere onderzoeken volgen en eerdere nacontroles.

 

Wat zijn de kosten?

Om u een beetje een indicatie te kunnen geven  van de kosten hier een beknopt overzicht (prijzen kunnen afwijken bij prijs wijzigen van laboratoriums (vaak bekend in februari )en verder uitgebreide onderzoeken)

Bloeddrukmeting: 18,50 €

Urineonderzoek uitgebreid: 19,95 € indien gewenst, beperkt:13,50 €

Bloedcontrole uitgebreid met schildklierwaarde(extern laboratorium),inclusief bloedafname, verzenden en bespreken bloeduitslag: 97.80 €

Bloedcontrole beperkt: hematocriet, leverwaarden, nierwaarden, eiwitten: 49,45 €

Seniorenpakketten: bloeddrukmeting met urineonderzoek uitgebreid: 28,00 €

                             (ECG(hartfilm) met bloeddrukmeting met urineonderzoek uitgebreid: 38,50€)

ECG: 15,00 €      

Consult : 31,00 €

Controle consult(indien korter dan 6 maanden tussentijd, speciaal voor senioren): 26,00 €

 

Indien u maar eens per jaar hoeft te komen(categorie 7-11 jaar), kunt u dit natuurlijk ook combineren met de vaccinatie.(mits het dier niet ziek is op dat moment) en krijgt u ook nog eens 10% korting op het bloedonderzoek!(ook de andere leeftijdscategorieën kunnen natuurlijk ook één controle tijdens een vaccinatie doen)

Een voorbeeld Poes Streepje is 13 jaar en komt 2x per jaar naar de kliniek voor de seniorencontroles. Bij haar blijft het gelukkig telkens enkel bij de geadviseerde controles want we vinden niks afwijkend. Het baasje van Streepje heeft geïnvesteerd in de gezondheid van Streepje voor:

2x controleconsult à 26,00 € totaal 52,00 €

2x seniorenpakket(urine en bloedrukmeting)à 28,00€ totaal 56,00 €

1x bloedonderzoek uitgebreid(tijdens vaccinatie) 10% korting, totaal 88,00 €

Geeft een totale investering in de gezondheid voor Streepje van 196 per jaar!

 

Een paar tips

Hoe kan ik urine nemen van mijn kat:

U kunt bij ons speciale kattenbak kits kopen: dit bevat een zakje met plastic korrels en een buisje met een pipet (prijs 7,95 €) U maakt de kattenbak leeg en maakt hem schoon met lauw water. Daarna vult u de bak met de speciale korrels. U laat de kat als het kan een tijdje in zijn kamer of geliefde plaats om te plassen. Indien er geplast is zuigt u met het bijgeleverd pipetje de urine op en doet dit vervolgens in het buisje. Tot de tijd dat u dit kunt inleveren bij de dierenarts, legt u het buisje in de koelkast.

Alternatieven voor de kattenbak vulling zijn:

-bubbelplastic geknipt naar het model van de kattenbak

-Fijn geknipte plastic zakken

Wat als dit niet lukt?

Als dit niet lukt, kunt u een afspraak maken bij de dierenarts, wij zullen proberen de blaas van uw kat aan te prikken, meestal kan dit vlot gaan zonder sedatie. (Prijs: 21,50 €, exclusief consult/controle)

 

Voorbereiding op de seniorencontrole:

Indien u een afspraak heeft gemaakt voor een seniorencontrole, vragen wij u thuis een vragenlijst in te vullen die u vervolgens tijdens het consult inlevert bij de dierenarts. Voor het gemak noteren wij graag uw e-mailadres. U kunt de vragenlijst per mail ontvangen en bewerken indien u wenst en per mail weer retourneren vóór het consult, of u print hem uit en vult hem in en neemt het mee.

Eventueel aan de balie kunt u ook deze formulieren opvragen/meenemen.

Wij hopen u wat meer duidelijkheid gegeven te hebben in het belang van deze controles. Heeft u aanvullende vragen of wilt u een afspraak maken, aarzel niet en neem contact op:

077-4720702 of info@dierenkliniekdierbaar.nl

Laatste nieuws

Ziekten overgebracht door vossen!

Onlangs in het nieuws:Er zijn vossen gesignaleerd met de hondenziekte of wel de ziekte van Carré of Distemper ziekte. Wat is dit en wat brengen vossen nog meer over?

Nieuwe RHD2 vaccinatie bij konijnen

Er zijn nu twee geregistreerde vaccins in Nederland tegen het RHD2 virus.

Ook wij investeren in vooruitgang!

Techniek staat niet stil, ook wij moeten geregeld nieuwe, moderne middelen aanschaffen, om weer up-to-date te zijn voor de behandelingen van uw huisdier!

Nieuw in 2018: Er is nu een echo aanwezig waardoor er een beeld gevormd kan worden bij bepaalde aandoeningen, zo komen we meer te weten en kunnen we eventueel ook een punctie van het orgaan/weefsel doen voor verder onderzoek.

Nieuw in de praktijk in 2016:

Video-otoscoop voor inspectie van de oren

Ecg-apparaat(maken van hartfilmpje)  via de Iphone zonder belasting van uw huisdier

Dentale(tanden) unit, voor een nog betere behandeling van de tanden van uw huisdier!

Nieuwe seniorenscreening-pakketten

Om voortijdig ziekten bij uw huisdier aan te tonen en te kunnen behandelen hebben we speciale seniorenpakketten(7+ gemiddelde leeftijd) ontwikkeld!

Vaccinatie hond tegen de ziekte van Lyme

Dierenkliniek Dierbaar start weer met de vaccinatie tegen de ziekte van Lyme!

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag
11:00u tot 12:30u 15:00u tot 17:30u

Behandeling enkel op afspraak.

Contact

Paddeweg 18
5941 NB  Velden

077-472 07 02
info [at] dierenkliniekdierbaar.nl