Behandelingen » Bult, tumor, wrat, gezwel....

 

 

Zeer frequent wordt mij gevraagd om naar een bult te kijken die de eigenaar ontdekt heeft.

Ik merk heel vaak dat de eigenaar graag wil horen dat het niks betekent want: “”de bult zou los liggen, de bult groeit niet en het dier heeft er geen last van.”

(Gemakshalve zal ik het woord “tumor” gebruiken , daar dit ook de officiële benaming is voor elk gezwel, of die nu goed- of kwaadaardig is. Tumor betekent letterlijk “zwelling” of “gezwel”.)

Ik probeer dan de cliënt zo goed mogelijk uit te leggen dat dat alleen niet alles wil zeggen. We kunnen namelijk aan de buitenkant niet zien wat de aard van de bult is. Binnenin zal het weefsel typisch zijn voor een bepaald soort tumor. Ook de meest onschuldige “wratachtige” aangroei, kan een kwaadaardige tumor zijn. Bepaalde kwaadaardige tumoren kunnen soms heel goed zich camoufleren als een goedaardige tumor.

Tumoren kunnen overal voorkomen, ook inwendig in de organen, in theorie blijft de manier waarop we een diagnose willen krijgen hetzelfde, alleen zal dan natuurlijk een (inwendige) operatie nodig zijn, meer onderzoek(bijvoorbeeld echo-röntgenfoto) uitgevoerd worden of via een endoscopische benadering biopten genomen moeten worden.

Willen we achter de aard van de tumor komen dan zijn er twee mogelijkheden:

- Cytologisch onderzoek:

We nemen uit de tumor een dunne naald aspiratie: dit betekent dat we met een spuit met daaraan een dun naaldje op 3 plaatsen proberen in de tumor te prikken en dan aan te zuigen, waardoor we celmateriaal in de naald krijgen. Dit wordt vervolgens op een microscoop glaasje uitgespreid en naar een laboratorium gestuurd. De laboranten die dagelijks naar “cellen” kijken, zijn zeer deskundig in de interpretatie hiervan. Ook de technieken zijn geavanceerder.

Nadelen van een cytologisch onderzoek zijn:

- de diagnose is eerder een waarschijnlijkheids diagnose: er wordt immers op een beperkt aantal plaatsen aangeprikt, dus het bevat niet de gehele tumor, zo kan het zijn dat het volledige beeld en de belangrijkste, typerende cellen van een bepaalde tumor, gemist  worden. Over het algemeen kan met wel stellen dat er meestal wel een correcte diagnose wordt bereikt via deze weg. Het wordt dan ook veel gebruikt in de praktijk;

- bij zeer kleine tumoren zal het niet mogelijk zijn om iets aan te prikken, ondanks het feit dat ook een kleine tumor kwaadaardig kan zijn…;

- bepaalde locaties, bijvoorbeeld aan het ooglid of in de mond, zullen niet zo, zonder narcose genomen kunnen worden en zal er een overweging gemaakt moeten worden om een narcose te doen en dan misschien maar beter de gehele tumor weg te nemen(indien mogelijk en wenselijk) en de tumor daarna op te sturen voor histologisch onderzoek(zie verder).

- Indien het dier het te pijnlijk vindt of te onrustig is, zal men ook een narcose moeten afwegen

Voordelen van een cytologisch onderzoek zijn:

-Het is relatief goedkoper, zeker daar men het dier meestal  niet onder narcose hoeft te brengen, en kan vaak tijdens het consult uitgevoerd worden.

-Aan de hand van de uitslag ( die dus meestal wel correct is)  kan men een beslissing nemen of  het noodzakelijk is om een operatie uit te voeren. (Kwaadaardig of goedaardig)

 

- Histologisch onderzoek:

Bij een histologisch onderzoek wordt de gehele tumor of een deel van een tumor of een biopt( kleine ronde “hapjes” uit een tumor van 1-3mm gemiddeld) onderzocht. Hierbij ziet de laborant dus een deel of zelfs een compleet beeld van het weefsel van de tumor, en kan hij enigszins een verband zien in het totaalbeeld. Zeker bij geheel verwijderd tumoren wordt ook in het laboratorium nog eens bekeken of het ook daadwerkelijk volledig verwijderd is: als de randen van een tumor vrij zijn van typerende cellen van de tumor, kan men zeggen dat de tumor volledig verwijderd is. Dit is natuurlijk erg belangrijk in de prognose, daar men, afhankelijk van het soort tumor,  kan inschatten of deze tumor terug zal komen of niet op deze plaats. Er worden minuscule sneden van de tumor gemaakt en die worden gekleurd en bekeken onder de microscoop.

Nadelen van een histologisch onderzoek zijn:

-het dier moet onder narcose om de tumor te bemachtigen en er zal een wonde ontstaan die gehecht en/of nabehandeld moet worden;

-kosten zijn hoger.

Voordelen van een histologisch onderzoek zijn:

- Men heeft een betere diagnose, die veel meer informatie geeft;

- De tumor kan over het algemeen meteen helemaal verwijderd worden zodat het primaire probleem alvast opgelost is;

- Door de uitslag kan men een prognose en een eventueel aanvullende behandelplan opstellen.

 

 

In andere gevallen(een diagnose is natuurlijk altijd belangrijk ), kan het van belang zijn de tumor sowieso te verwijderen daar hij op een locatie zit die  niet gunstig is, of waardoor het dier belemmerd wordt. Bijvoorbeeld bij een tumor op het ooglid, kan deze over het hoornvlies wrijven en hier beschadiging aanbrengen, of in de mond waarbij er telkens op gebeten wordt waardoor het bloedt of pijn doet, of aan een poot bijvoorbeeld in de oksel, waardoor bewegen niet meer optimaal kan plaatsvinden.

 

Kortom, bij elke tumor die u ziet, is het van belang om dit te melden. Ik zal dan bovenstaande met u doorlopen en proberen zo duidelijk mogelijk uit te leggen wat de opties zijn. Natuurlijk is het vaak ook vals alarm, maar zeker weten kunnen we niet zonder een diagnose…

 

Laatste nieuws

Vraag een second opinion aan!

Second opinion nodig op papier? Of uitleg over onderzoeken en wat er nu eigenlijk gezegd is zonder het doktersjargon? Stuur me een e-mail met alle verslagen/patiëntenkaarten van je geliefde huisdier.

Start van Dierbare Diensten!

Nieuws: ik ben gestart met een aanvullende onderneming:Dierbare Diensten!

Dierbare Diensten verzorgt:

Hulp aan huis bij de verzorging van je dieren!

Hulp bij het koken, ter ondersteuning of gewoon voor de gezelligheid.

Hulp bij een feestje!

ZZP opdrachten voor bedrijven

E-mail consultatie

Indien u buiten of tijdens de openingsuren bezorgd bent over uw huisdier en het betreft geen spoed of levensbedreigende situatie dan kunt u een e-mailconsultatie aanvragen. Zo krijgt u op afstand advies!

EHBO-handleiding

Nieuw is deze EHBO-handleiding voor de hond en kat. Indien gewenst kunt u hem uitprinten om te bewaren bij uw EHBO-doos.

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag
11:00u tot 12:30u 15:00u tot 17:30u

Behandeling enkel op afspraak.

Contact

Paddeweg 18
5941 NB  Velden

077-472 07 02
info [at] dierenkliniekdierbaar.nl