Behandelingen » Sterilisatie Hond


De hond wordt voor het eerst loops op een leeftijd van 6-12 maanden. Wij adviseren de teef te laten steriliseren voor het 2de levensjaar, het mag vanaf 6 maanden leeftijd, ongeacht of ze al eens loops is geweest of niet. Indien mogelijk raden wij aan minimaal een maand na de eventuele loopsheid pas de operatie uit te laten voeren.

De belangrijkste redenen om een sterilisatie aan te raden:

Het voorkomen van melkkliertumoren op latere leeftijd:
Onder invloed van vrouwelijke hormonen wordt het ontstaan van melkliertumoren gestimuleerd. Hoe jonger de teef gesteriliseerd wordt, hoe minder de hormonen kunnen inwerken op het melkklierweefsel en hoe kleiner de kans is op melkliertumoren op latere leeftijd. Ons advies is derhalve om de hond op jonge leeftijd te laten steriliseren.


Het voorkomen van baarmoederontsteking op latere leeftijd:
Wanneer een teef niet gesteriliseerd wordt staat zij haar hele leven onder invloed van vrouwelijke hormonen. Dit leidt vaak tot een baarmoederontsteking op latere leeftijd. De baarmoeder zal dan alsnog verwijderd moeten worden. Doordat de teef er vaak zeer ziek van is, is ze dan in een slechte conditie om de operatie te ondergaan.

 

 

Hier een röntgenfoto van een hond met een baarmoederontsteking: je ziet de " worst-vormige "baarmoeder, die wit lijkt op de röntgenfoto en gevuld is met pus.

 

 

 

 

 

 

 

Dit kan een levensbedreigende situatie zijn. Opereren is dan noodzaak met eventuele intensieve nazorg.

 

Andere voordelen van het steriliseren zijn:

  • geen loopsheid meer
  • geen ongewenste dekking
  • geen dracht
  • geen schijnzwangerschap met (veel) melkgift

Wordt de hond dikker?
Een nadeel van steriliseren is dat de hond haar voer makkelijker om zet in vet en daardoor dus kan aankomen in gewicht. Dit kan voorkomen worden door de hond preventief een light-dieet of wat minder eten te geven.

Incontinentie
Een ander nadeel is incontinentie na sterilisatie. Dit kan af en toe voorkomen bij grotere honden (> 20 kg). We raden aan om grotere honden 1 keer loops te laten worden. Door de werking van de vrouwelijke hormonen op de blaashalsspier is er een kleinere kans op incontinentie. Bij kleinere honden zie je zelden of nooit incontinentie na sterilisatie.

Zijn er alternatieven?
Om de loopsheid uit te stellen kan de prikpil gegeven worden. Het woord zegt het al: een injectie om de loopsheid te onderdrukken. Deze injectie dient dan iedere 6 maanden gegeven te worden. Wij raden deze injectie echter af in verband met de nadelen: o.a. suikerziekte, melkkliertumoren en baarmoederontsteking.
Zeker het gegeven dat er een verhoogde kans is op het ontstaan van melkkliertumoren, is een sterk argument om steriliseren te verkiezen boven de prikpil.

Sterilisatie of castratie?
Er wordt steeds gesproken over een sterilisatie. In feite is het een castratie aangezien je de eierstokken (en eventueel de baarmoeder) weghaalt.


Hoe gaat een sterilisatie van de teef in zijn werk?

U kunt een afspraak maken wanneer de sterilisatie gaat plaatsvinden. 's Ochtends brengt u de hond en nemen we haar op. Na een algemene controle krijgt ze een injectie met narcosemiddel. Zodra ze slaapt, krijgt ze een antibioticum-injectie en een pijnstiller, wordt de buik geschoren en wordt ze naar de operatiekamer gebracht. Uw hond krijgt een "tube" in de luchtpijp en we sluiten haar aan op de gasanaesthesie- en de bewakingsapparatuur. Het operatieveld wordt gewassen, ontsmet en gedesinfecteerd.

De eigenlijke operatie
De hond wordt met steriele doeken afgedekt. Er wordt een snede in de huid gemaakt en de buik wordt geopend. De eierstokken en een deel van de baarmoederhoorns worden uit de buik gehaald, afgebonden en verwijderd. Als de baarmoeder verdikt is, wordt deze ook verwijderd. De buikwand wordt in 3 lagen gehecht: de spierwand, onderhuid en de huid.


Na de operatie gaat uw hond naar de recovery waar ze kan uitslapen.

Weer naar huis
U wordt gebeld als uw hond voldoende wakker is. Ze gaat pas naar huis als ze weer goed kan lopen. We adviseren wel haar met de auto te komen ophalen.

U krijgt een nazorgformulier mee waarop staat beschreven waar u de eerste dagen na de operatie aan moet denken.

 

Voor elke narcose en operatie voor de hond gelden de volgende voorzorgsmaatregelen. Lees deze aandachtig voor de geplande ingreep.

Laatste nieuws

Vraag een second opinion aan!

Second opinion nodig op papier? Of uitleg over onderzoeken en wat er nu eigenlijk gezegd is zonder het doktersjargon? Stuur me een e-mail met alle verslagen/patiëntenkaarten van je geliefde huisdier.

Start van Dierbare Diensten!

Nieuws: ik ben gestart met een aanvullende onderneming:Dierbare Diensten!

Dierbare Diensten verzorgt:

Hulp aan huis bij de verzorging van je dieren!

Hulp bij het koken, ter ondersteuning of gewoon voor de gezelligheid.

Hulp bij een feestje!

ZZP opdrachten voor bedrijven

E-mail consultatie

Indien u buiten of tijdens de openingsuren bezorgd bent over uw huisdier en het betreft geen spoed of levensbedreigende situatie dan kunt u een e-mailconsultatie aanvragen. Zo krijgt u op afstand advies!

EHBO-handleiding

Nieuw is deze EHBO-handleiding voor de hond en kat. Indien gewenst kunt u hem uitprinten om te bewaren bij uw EHBO-doos.

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag
11:00u tot 12:30u 15:00u tot 17:30u

Behandeling enkel op afspraak.

Contact

Paddeweg 18
5941 NB  Velden

077-472 07 02
info [at] dierenkliniekdierbaar.nl