Behandelingen » Sterilisatie Poes
De poes of kat wordt voor het eerst krols op een leeftijd van 6-7 maanden. Wij adviseren de kat ook op deze leeftijd te laten steriliseren. Dat kan zelfs nog voor de eerste krolsheid. Bij de operatie worden in principe alleen de ovaria (eierstokken) weggehaald. Slechts wanneer de baarmoeder afwijkend is, wordt ook deze verwijderd.
De voordelen van het steriliseren zijn:
- geen krolsheden meer
- geen ongewenste dracht
- geen baarmoederontsteking of tumor
- verminderde kans op het krijgen van melkkliertumoren op oudere leeftijd.
Het enige nadeel van steriliseren is dat de kat dikker kan worden, maar dit kan voorkomen worden door de kat na de operatie light-dieet te geven.
Wij raden gebruik van de poezenpil echter ten zeerste af in verband met de nadelen (suikerziekte, melkkliertumoren, ongewenste kittens en baarmoederontsteking).
Zeker het gegeven dat sterilistatie het ontstaan van melkkliertumoren op latere leeftijd tegengaat weegt sterk mee in ons advies om de kat al op jonge leeftijd te laten steriliseren.
Er wordt gesproken over een sterilisatie. Het juiste woord is echter castratie aangezien de eierstokken weggehaald worden.
Als de baarmoeder verdikt is, door bijvoorbeeld een ontsteking, dan halen we de eierstokken en de hele baarmoeder weg.
Hoe gaat een sterilisatie in zijn werk:
U kunt een afspraak maken wanneer de sterilisatie gaat plaatsvinden. Die ochtend brengt u de kat en nemen we haar op. Voor de operatie wordt een pre-anaesthetisch onderzoek verricht. Dit houdt in dat we naar het hart en de longen luisteren. De poes wordt gewogen en krijgt een injectie met narcosemiddel. Zodra ze slaapt krijgt ze een antibioticum en een pijnstiller.
De oogjes worden gedruppeld en de buik wordt geschoren. Hierna wordt ze ze naar de operatiekamer gebracht en aan de gasanesthesie (zuurstof met isofluraan) gelegd. Hierna wordt het operatieveld gewassen, ontsmet en gedesinfecteerd en met steriele doeken afgedekt.
De operatie zelf
Er wordt een snede in de huid gemaakt en de buikwand wordt geopend. De eierstokken worden met een speciaal sterilisatiehaakje uit de buik gehaald, afgebonden en verwijderd. De buikwand wordt in 3 lagen gehecht: de spierwand, de onderhuid en de huid.
Als dit alles gedaan is, gaat de kat naar de recovery waar ze lekker warm kan uitslapen.
U wordt gebeld als uw huisdier weer fit genoeg is om naar huis te gaan. Dan maken wij een afspraak met u om haar op te halen. Bij het ophalen krijgt u een nazorg formulier mee waarin staat vermeld waar u op moet letten. Na 10 dagen vragen wij u om op controle te komen. De wond zal dan bekeken worden. In principe hechten wij onderhuids, deze hechtingen hoeven dan niet verwijderd te worden, ze lossen vanzelf op.
Voorkom het ontstaan van overgewicht!
Sterilisatie veroorzaakt een wijziging in de hormonale huishouding. Dit zal van invloed zijn op het eet gedrag en de energiebehoefte van de kat. Het is verstandig om hier rekening mee te houden.
De eerste twee maanden na de operatie is de meest kritieke periode na de operatie. De kat heeft dan namelijk de neiging om meer te eten terwijl de energiebehoefte met ongeveer 30% afneemt.
Indien uw kat nu al aanleg heeft voor overgewicht dan geven we u het advies om op een voer over te gaan waarin minder calorieën zitten, een zogenaamd lightvoer of op een speciaal voer voor gesteriliseerde katten
Voor de operatie kunt u zich goed voorbereiden, lees hier de voorzorgsmaatregelen.
Laatste nieuws
Vraag een second opinion aan!
Second opinion nodig op papier? Of uitleg over onderzoeken en wat er nu eigenlijk gezegd is zonder het doktersjargon? Stuur me een e-mail met alle verslagen/patiëntenkaarten van je geliefde huisdier.
Start van Dierbare Diensten!
Nieuws: ik ben gestart met een aanvullende onderneming:Dierbare Diensten!
Dierbare Diensten verzorgt:
Hulp aan huis bij de verzorging van je dieren!
Hulp bij het koken, ter ondersteuning of gewoon voor de gezelligheid.
Hulp bij een feestje!
ZZP opdrachten voor bedrijven
E-mail consultatie
Indien u buiten of tijdens de openingsuren bezorgd bent over uw huisdier en het betreft geen spoed of levensbedreigende situatie dan kunt u een e-mailconsultatie aanvragen. Zo krijgt u op afstand advies!
EHBO-handleiding
Nieuw is deze EHBO-handleiding voor de hond en kat. Indien gewenst kunt u hem uitprinten om te bewaren bij uw EHBO-doos.
Openingstijden
Maandag t/m vrijdag | |
11:00u tot 12:30u | 15:00u tot 17:30u |
Behandeling enkel op afspraak.
Contact
Paddeweg 18
5941 NB Velden
077-472 07 02
info [at] dierenkliniekdierbaar.nl